Web Tasarımı Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Acemi web tasarımcılar öğrendikleri her şeyi uygulamak için can attıklarından (bir zamanlar ben de öyleydim) bazen işin temel noktalarını göz ardı edebiliyorlar.

Sonuçta bir şirket web tasarımı firmasıyla anlaştığında kendisi için profesyonel ve yüksek kalitede bir iş bekler. Bu beklentiyi karşılayıp, iyi kalitede bir web tasarımı hizmeti sunabilmek için aşağıdaki temel noktalara dikkat edilmesi gerekir.

Unutmayın Sadece Birkaç Saniyeniz Var:

İnternet kullanıcıları oldukça sabırsızdır, bir siteye girdiklerinde 4-5 saniye içinde konunun ne olduğunu anlamazlarsa çıkar giderler, bir daha geri gelmemek üzere…

Bu nedenle web tasarımı olabildiğince sade ve anlaşılır kılmak lazım ki siteye giren ziyaretçiler kolaylıkla girdikleri web sitesinin neyle ilgili olduğunu, ne sattığını ya da ne söylemeye çalıştığını anlayabilsinler.

Örneğin bir mobilya firması için web tasarımı yapılacaksa ana sayfada oturma odasını ve içinde birkaç eşyayı gösteren bir resim koymak ziyaretçilerle kurulan iletişimde etkili rol oynayacaktır.

Web Tasarımı Aracılığıyla Kullanıcı Yönlendirmesi:

İnternet kullanıcıları sizin özene bözene sitenize koyduğunuz her şeyi tek tek okuma zahmetine girmiyorlar maalesef. Bu nedenle sitenize giren ziyaretçilerin önce neye dikkat etmesini istiyorsanız o kısmı sitenizin en önemli ve en dikkat çekici yeri haline getirmelisiniz.

Web tasarıma başlamadan önce plan yapın, nasıl ki eve yeni gelen kişiyi oturma odasına kadar rehberlik edip yönlendiriyorsak aynısı web sitesi için de geçerli. Bunların yanı sıra kullandığınız yazı karakterleri ve renk uyumu da çok önemlidir. Kullanıcıyı düşünerek yaptığınız tasarımlar hak ettiği değeri bulacaktır.

En Çok Dikkat Çeken Yer: Sol- Üst Köşe

Okuma alışkanlığımızdan ötürü bir sitede en çabuk göze çarpan yer sol-üst köşedir. Bu yüzden web sitenize ilk kez giren kişiler öncelikle sitenizin üst kısmına bakarlar.

Bu kısım için yapılacak en önemli şey sitenizin adını, logosunu ve hatta sitenin ismi açıklayıcı değilse logonun altına slogan şeklinde kısaca sitenizin neyle ilgili olduğunu belirtmeniz oldukça etkili olacaktır.

Kullanıcıların İlgilenmedikleri Alanları Öğrenin:

Örneğin kullanıcıların hiçbiri reklamlardan hoşlanmaz. Bu nedenle sitenize reklam koyarken yerini düzgün ayarlamanız gerekli, banner tarzı reklam modellerinden uzak durun boşuna hem görüntü kirliliği yaratır hem de insanlar bu reklam çeşidine aşina oldukları için tıklanma sayısı çok düşüktür.

Bunun yerine içerik içine yerleştirilmiş reklam modellerini deneyebilirsiniz,  renk uyumu da sitenin ve yazının rengine uyumlu olduğu zaman yüksek tıklanma oranları elde etme ihtimali yükselir.

İçerik konusuna gelirsek, ne kadar uzunlukta bir yazı yazarsanız yazın muhakkak yazıları bölümlere ayırın, böylece ziyaretçiler yazınızı şöyle bir göz attıklarında kolayca içeriği tarayabilsinler. Uzun paragraflardan uzak durun.

İçerik bazen web tasarımından daha önemlidir:

Eğer sitenizde amacınız mesaj vermekse, hedef kesiminizin dikkatini çekmek istiyorsanız çarpıcı açıklamalar kullanmak resim kullanmaktan daha etkili olabilir.

Örneğin Facebook logosunda bir resim kullanmıyor çünkü sitenin neyle ilgili olduğunu “facebook” kelimesi o kadar güzel açıklıyor ki hiçbir resim bunu ifade edemez.

Zekice bir slogan ya da dikkat çeken bir yazı başlığı görmekten bıktığımız aynı tarz resimlerden çok daha etkili olacaktır.

İçerik Hiyerarşisi:

Okunabilirlik açısından içerik hiyerarşisinden faydalanmak gereklidir. Metin içinde başlık, alt başlıklara yer verilmeli. Böylece yazı okunması kolay bir hal alacaktır.

Yüksek kalitede, SEO dostu resimler kullanmak:

Mümkün olduğunca yüksek çözünürlüklü resimler kullanın ve resimlerin alttag’larını SEO’ya uygun girmeyi unutmayın.

İnternet üzerinden ürün alırken ona dokunamıyoruz bu nedenle gerçeklik ve güvenilirlik hissini ancak kaliteli bir resim verebilir.

Diğer Benzer Yazılar:


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir